STRONA G紟NA · ARCHIWUM · ARTYKUΧ · GALERIA · SZUKAJ · KONTAKT Marzec 01 2021 11:11:27
Nawigacja
STRONA G紟NA
ARCHIWUM
ARTYKUΧ
GALERIA
SZUKAJ
KONTAKT
FORUM
Twitter
ZAJRZYJ TUTAJ ...







STREFA EKONOMICZNA
Oferta aktualna
Prezentacja 2006
Zdj璚ia z budowy 2006
MOJE KADENCJE


PROGRAM WYBORCZY 2014 -2018


2010-2014

2002-2006

1998-2002

1994-1998

WYBORY 1997

LUSTRACJA

MOJE MEDALE

Insygnia Radnego



1000 lat G這gowa



750 lat praw miejskich G這gowa



750 lat Ksi瘰twa G這gowskiego



Za Zas逝gi dla Rozwoju O鈍iaty



Odznaczenie pa雟twowe



Ta strona u篡wa plik闚 cookies i innych technologii u豉twiaj帷ych komunikacj z serwerem. Pliki te nie sa wykorzystywane przez w豉軼iciela strony do 瘸dnych cel闚 reklamowych lub marketingowych. Wymagane s wy陰cznie do logowania si zarejestrowanych u篡tkownik闚. Je瞠li nie akceptujesz cookies mo瞠sz zmieni ustawienia swojej przegl康arki tutaj !


Strona archiwalna ! (Kontakt z autorem przez FB)
Kie豚asa swojska
KulinariaPrzygotowujemy kilka gatunk闚 mi瘰a wyra幡ie selekcjonuj帷 t逝ste od chudego.
Najmniej s這niny, jak kto chce bardzo chud kie豚as to wcale. Wymagany jest boczek i wo這wina a tak瞠 mi瘰o chudsze z kark闚ki lub 這patki w podw鎩nej ilo軼i do pozosta貫go.
Mi瘰o peklujemy sol peklow w ilo軼i 16 gram闚 na kilogram mi瘰a. Nale篡 dok豉dnie odmierzy ilo嗆 soli, bo przesolona kie豚asa na pewno nie b璠zie smakowa. Dlatego bez dok豉dnej wagi kuchennej elektronicznej si nie obejdzie. Po zwa瞠niu ka盥ej ilo軼i mi瘰a odmierzamy odpowiedni ilo嗆 soli peklowej i mieszamy dok豉dnie z porcj mi瘰a. Je郵i porcja mi瘰a wynosi powiedzmy 1,2 kg to ilo嗆 soli wyliczamy wg wzoru 16g/kg*1,2kg = 19,2 g.



Po wymieszaniu z sol peklow oddzielne porcje zostawiamy w lod闚ce na dwa dni.
Nast瘼nie mielimy mi瘰o. T逝ste i wo這wina na oczkach 3 mm (najmniejsze), boczek - 6 mm a chude na 10 mm.

Pozosta貫 przyprawy - 1 g pieprzu czarnego mielonego na ka盥y 1 kg mi瘰a i po 1-2 z帳ki czosnku (zmielonego z mi瘰em na najdrobniejszych oczkach na ka盥y kilogram. Trzy sto這we 造磬i majeranku na 5 kg mi瘰a.

M瘰o wyrabiamy r璚znie, zaczynaj帷 od najdrobniej zmielonego dok豉daj帷 pozosta貫. W czasie wyrabiania dolewamy wody ok. szklanka wody na 5 kg mi瘰a.
Urabia nale篡 d逝go a do uzyskania kleistej masy, kt鏎ej gar嗆 przyklejona do r瘯i odkleja si d逝瞠j niz 5 sekund. Tak wyrobion mas na noc wstawiamy do lod闚ki.


Na drugi dzie nabijamy w jelita o 鈔ednicy 28-30mm przy pomocy maszynki do nape軟iania. Kie豚asa nie powinna by zbyt g瘰to nabita, bo w czasie obr鏏ki cieplnej lub w璠zenia mo瞠 p瘯a.





Wieszamy na kiju na 12 godzin a nast瘼nie w璠zimy.




Zamiast w璠zenia mo積a zastosowa parzenie w temp. ok 80 stopni Celsjusza przez ok. 20-30 min.
SMACZNEGO!

P.S. W czasie pierwszej produkcji cz瘰to pope軟ia si r騜ne b喚dy, dlatego dobrze wyci庵n望 wnioski aby ich nie powt鏎zy nast瘼nym razem.

Komentarze
Brak komentarzy.
Dodaj komentarz
Zaloguj si, 瞠by m鏂 dodawa komentarze.
Oceny
Dodawanie ocen dost瘼ne tylko dla zalogowanych U篡tkownik闚.

Prosz si zalogowa lub zarejestrowa, 瞠by m鏂 dodawa oceny.

Brak ocen.
FACEBOOK
Logowanie
Nazwa U篡tkownika

Has這



Zapomniane has這?
Wy郵emy nowe, kliknij TUTAJ.
NA CZASIE





STARE KOMENTARZE
CURRENT MOON
ZAGΜSUJ !!!
MOJE PODR荅E
Liche 2007
Klasztor Neuzelle
Wystawa υwiecka
Panenske Brezany
Litomerice
Interdog Bohemia


1,287,590 Unikalnych wizyt

Powered by PHP-Fusion © 2003-2005